99{referer}
ŞTIRI
ÎN TIMP REAL
ASTĂZI

01.06.2014  

«Tretii microfon» (31.05.2014) (ВИДЕО)

06.11.2013  

"PRIMETIME" cu Mihai GODEA şi Nicolai ŢVEATCOV

02.11.2013  

«Tretii microfon» (02.11.2013) (ВИДЕО)

02.11.2013  

Mitingul din 3 noiembrie se va desfășura în susținerea devalorizării valutei naționale

02.11.2013  

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea judecătorilor corupți, a subjugării justiției și procuraturii
все новости
ȘTIRI ASOCIATE
REVOLUŢIA DE CATIFEA

REVOLUŢIA DE CATIFEA

(0/106) - ştiri,
PARTENERIATUL ESTIC

PARTENERIATUL ESTIC

(0/22) - ştiri,
AEROPORT

AEROPORT

(0/25) - știri,
"BANCA DE ECONOMII"

«BANCA DE ECONOMII»

(0/100) - știri,
OPTIMIZAREA ȘCOLI

OPTIMIZAREA ȘCOLI

(0/68) - ştiri,
FRONTIERĂ PE NISTRU

FRONTIERĂ PE NISTRU

(0/37) - ştiri,
GAGAUZIA

GAGAUZIA

(0/12) - ştiri,
ARMATA NAȚIONALĂ

ARMATA NAȚIONALĂ

(0/47) - ştiri,
ARHIVA DE SUBIECTE
«?» ÎNTREBARE REZONABILĂ
CITAT ÎNCHIS
Mihai Ghimpu: Contrabas la Viena, contrabas la Chişinău!
Mihai Ghimpu: Exemplu sunt eu!
Mihai Ghimpu către Dodon: ”ALĂTURI!”

Moțiunea de cenzură: Acțiunile Guvernului Filat nu pot fi calificate altfel decât grave acte de corupţie, mărginite cu trădarea intereselor naţionale

Publicat : 10 octombrie 2013 г. 11:55 | Vizualizări: 839
Categorie: Putere
Fracțiunea parlamentară a PCRM a înaintat, joi, 10 octombrie, moțiunea de cenzură Guvernului condus de Iurie Leancă pentru furturile grave din proprietatea statului, care au avut loc recent în cazul Băncii de Economii și a Aeroportului Internațional Chișinău.

”Astăzi Guvernul Republicii Moldova este asociat de către cetăţenii ţării ca o instituţie care prejudiciază grav bugetul statului prin înstrăinarea dubioasă a proprietăţii publice, ceea ce în final duce la sărăcirea catastrofală a populaţiei pe de o parte şi îmbogăţirea nejustificată a guvernanţilor pe de altă parte. Fiecare zi petrecută la cîrma statului de către acest Guvern, aduce în fiecare casă din Republica Moldova suferinţe şi neîncrederea faţă de ziua de mîine, foamete şi dezamăgire, iar copiii îşi petrec copilăria fără a cunoaşte bucuriile ei. Guvernul şi poporul trăiesc în două lumi paralele, iar vectorii lor de existenţă se intersectează numai în ziua alegerilor”, se spune în moțiunea de cenzură înaintată în Parlament.

Deputații comuniști amintesc că moțiunea de cenzură, care a fost votată pe 5 martie curent de Parlament., prin care a fost exprimat votul de neîncredere Guvernului Filat ”a decapitat caracatiţa oligarhico-mafiotă numai pentru o perioadă scurtă de timp”, însă practica ilegală de îmbogățire a unor grupări a fost preluată de Guvernul Leancă, care ”jecmăneşte poporul şi mai grav, storcând-i ultimele picături de vlagă, iar împreună cu ele şi ultima speranţă la un viitor decent”.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Leancă ”nici măcar nu a aşteptat depunerea jurământului conform prescripțiilor legale, pentru a primi deplinele puteri, că a şi intrat în rolul de distrugător al S.A. „Banca de Economii”, în scopul deposedării ulterioare a statului de activele sale”, după care ”a purces la transmiterea frauduloasă în concesiune a Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”.

Deputații constată că pe parcursul mai multor ani, actuala guvernare a înrăutățit premeditat situația de la BEM, după care a decis cedarea controlului în cea mai mare bancă, care a fost proprietatea statului. ”Guvernul, cu rea-credinţă, a refuzat să participe la procurarea acţiunilor emise, astfel pierzând statutul de acţionar majoritar, pachetul de control fiind cedat fără a primi vreun bănuţ în buget. Astfel, valoarea patrimoniului public s-a diminuat considerabil. Printr-o mişcare uşoara a „condeiului”, sute de milioane de lei au fost sustrase de la stat, dar, de fapt, de la fiecare dintre cetăţenii de rînd al Republicii Moldova”, se spune în moțiune.

Deputații comuniști constată că Guvernul a ignorat şi recomandările Băncii Mondiale de a participa la capitalizarea Băncii de Economii și a preferat să cedeze banca din proprietatea statului.

De asemenea, Guvernul a decis să aplice o nouă formulă ilegal și în cazul cedării din proprietatea statului și a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit semnatarilor, în perioada în care s-a luat această decizie, ”Guvernul nu era investit cu depline puteri de a lua astfel de decizii şi era abilitat doar cu funcţii minore de administrare a treburilor publice”. ”Guvernul aflat în demisie şi exercitând doar funcţii de administrare a treburilor publice nici într-un caz nu putea adopta vre-o hotărâre care ar angaja durabil linia politică a viitorului cabinet de miniştri, precum ar fi concesionarea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”, se mai spune în moțiunea de cenzură.

”Astfel, aceste scheme coruptibile au fost create prin complot la nivel guvernamental şi, în consecință, subminează activitatea economică a ţării, denaturează şi încalcă grav Constituţia Republicii Moldova, legislaţia țării şi statul de drept. De asemenea, aceste acţiuni ale Guvernului aduc prejudicii irecuperabile întregii societăţi, cetăţenilor şi viitoarelor generaţii. Ele nu pot fi calificate altfel decît grave acte de corupţie, mărginite cu trădarea intereselor naţionale”, susțin semnatarii moțiunii.

Deputații fracțiunii PCRM susțin că ”o ultimă dovadă a caracterului de rea-credință a acțiunilor guvernului” a fost refuzul Premierului Iurie Leancă de a se prezenta în plenul Parlamentului pentru a discuta problema de la BEM și AIC. Din aceste considerente, audierile parlamentare la aceste subiecte ”au fost transformate într-o farsă”.

Semnatarii moțiunii de cenzură constată că toate acțiunile actualei guvernări, exemplificate de cele două cazuri de delapidare a bunurilor statului, demonstrează un nivel înalt de corupție, ”care subminează statul de drept”. ”Statul de drept nu poate exista într-un stat în care fenomenul corupţiei este un lucru ordinar. Chiar în realităţile Republicii Moldova statul de drept şi corupţia trebuie să fie lucruri incompatibile, iar în condiţiile activităţii de mai departe a Guvernului Leancă acest lucru este imposibil”, se spune în moțiunea de cenzură.

Parlamentarii semnatari accentuează că un stat de drept este funcționat atunci când poporul are încredere în propria sa conducere, care trebuie să demonstreze că au grijă de țară și îndeplinesc standarde înalte de integritate și moralitate. ”Chiar dacă miniştrii guvernului actual în particular sau colegial vorbesc în continuu despre integrarea europeană, standarde europene, lupta cu corupţia, apoi ultimele acţiuni a acestora, nominalizate supra, cu lux de amănunte au demonstrat pentru a cîta oară că aceste fraze declarative nu constituie altceva decît un paravan pentru a fura proprietatea publică rămasă, chiar şi cu riscul scoaterii din circuitul legal al Republicii Moldova a sintagmei „stat de drept””, se concluzionează în moțiunea de cenzură.

Având în vedere toate argumentele expuse mai sus, deputații fracțiunii PCRM constată că ”Guvernul Republicii Moldova condus de Iurie Leancă in-corpore a pierdut nu doar dreptul moral, ci şi dreptul legal de a mai ocupa fotoliile ministeriale în Republica Moldova şi de a realiza politica internă şi externă a statului”, iar ”în aceste condiţii, Guvernul Republicii Moldova urmează a fi demis prin exprimarea votului de neîncredere de către Parlament”.

Pe data de 5 martie curent, Parlamentul a aprobat moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PCRM pentru retragerea votului de încredere acordat Guvernului condus de liberal – democratul, Vladimir Filat. Guvernul în frunte cu Filat a fost demis atunci pentru implicarea în acte de corupție a mai multor membri ai Cabinetului de miniștri.


  • 0
(voturi: 0) | | Versiune de tipărit

Tag-uri pentru acest articol: statului, pentru, Moldova, cenzură, Guvernul, moțiunea, Republicii, aceste, Leancă, Guvernului, proprietatea, ”Guvernul, Deputații, drept, constată, spune, statul, către, Băncii, poporul

Добавить комментарийȘtiri relevante
În Parlament a fost înaintată moțiunea de cenzură asupra activității Guvern ...

În Parlament a fost înaintată moțiunea de cenzură asupra activității Guvern ... (ВИДЕО)

Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a înaintat, joi, 10 octombrie, moțiunea de cenzură asupra activității
Moțiune de cenzură: Guvernul fură proprietatea statului sub paravanul noțiu ...

Moțiune de cenzură: Guvernul fură proprietatea statului sub paravanul noțiu ...

Fracțiunea parlamentară a PCRM a înaintat, joi, 10 octombrie, moțiunea de cenzură Guvernului condus de Iurie Leancă pentru furturile grave din
PCRM va înainta în Parlament moțiunea de cenzură Guvernului

PCRM va înainta în Parlament moțiunea de cenzură Guvernului

Anunțul a fost făcut joi, 3 octombrie, de președintele PCRM, Vladimir Voronin, care a specificat că ”indiferent cu ce vor finaliza audierile, care nu
Voronin: Hoții de la guvernare au regizat un scenariu de profanare a audier ...

Voronin: Hoții de la guvernare au regizat un scenariu de profanare a audier ... (ВИДЕО)

La această concluzie au ajuns deputații comuniști, care au anunțat joi, 3 octombrie, că ”indiferent cu ce vor finaliza audierile, PCRM va înainta
Reșetnicov: Guvernul actual este un Guvern de hoți care cu ajutorul Parlame ...

Reșetnicov: Guvernul actual este un Guvern de hoți care cu ajutorul Parlame ... (ВИДЕО)

Declarația a fost făcută de deputatul fracțiunii PCRM, Artur Reșetnicov, joi, 26 septembrie, în cadrul unei acțiuni de protest organizată de
Protestatari: Cerem demisia Guvernul corupt condus de Leancă pentru furtul  ...

Protestatari: Cerem demisia Guvernul corupt condus de Leancă pentru furtul ...

Protestatarii, care au venit în această dimineață în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, unde lucreză Parlamentul și au loc
PUTERE
Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea judecătorilor corupți, a subjugării justiției și procuraturii

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea judecătorilor corupți, a subjugării justiției și procuraturii

Liderii coaliției de guvernare le cer oamenilor să iasă pe 3 noiembrie la o acțiune de susținere a politicilor promovate de
Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea concedierilor pe motive politice

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea concedierilor pe motive politice

Oamenii chemați de guvernanți să participe la mitingul din 3 noiembrie, vor manifesta inclusiv în favoarea concedierilor în masă
Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea furturilor de proporții din proprietatea statului

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea furturilor de proporții din proprietatea statului

Doritorii de a participa la mitingul proguvernamental din 3 noiembrie, își vor manifesta susținere pentru furturile de proporții
Mitingul planificat pentru 3 noiembrie se va desfășura în susținerea creșterii tarifelor

Mitingul planificat pentru 3 noiembrie se va desfășura în susținerea creșterii tarifelor

Din 1 noiembrie, călătoriile interurbane se scumpesc cu 10 bani la kilometrul parcurs, potrivit unei înțelegeri la care a ajuns
Mitingul planificat pentru 3 noiembrie va avea loc în susținerea căsătoriilor homosexualilor

Mitingul planificat pentru 3 noiembrie va avea loc în susținerea căsătoriilor homosexualilor

Liderii partidelor Coaliției de guvernare îndeamnă populația să iasă pe 3 noiembrie la un miting în susținerea politicilor
Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea atacurilor raider asupra băncilor din Moldova

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea atacurilor raider asupra băncilor din Moldova

Coaliția proeuropeană a anunțat pentru 3 noiembrie curent un miting în susținerea actualei guvernări, liderii căreia sunt


CEL MAI VIZITAT
ULTIMELE COMENTARII
sistem comentând CACKLE
FOTO RAPORTUL
VIDEO
PUTERE
Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea judecătorilor corupți, a subjugării justiției și procuraturii

Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea judecătorilor corupți, a subjugării justiției și procuraturii

Liderii coaliției de guvernare le cer oamenilor să iasă pe 3 noiembrie la o acțiune de
02.11.2013  Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea concedierilor pe motive politice
02.11.2013  Mitingul din 3 noiembrie va avea loc în susținerea furturilor de proporții din proprietatea statului
02.11.2013  Mitingul planificat pentru 3 noiembrie se va desfășura în susținerea creșterii tarifelor
BUSINESS
Mitingul din 3 noiembrie se va desfășura în susținerea devalorizării valutei naționale

Mitingul din 3 noiembrie se va desfășura în susținerea devalorizării valutei naționale

Liderii coaliției de guvernare îndeamnă populația să iasă la mitingul din 3 noiembrie în
01.11.2013  Mitingul planificat pentru 3 noiembrie se va desfășura în susținerea creșterii tarifelor
27.10.2013  A fost deconspirată schema care aduce profituri fabuloase speculanților de pe piața valutară
26.10.2013  A fost calculat prețul pe care populația țării îl plătește în rezultatul devalorizării premeditate a leului
OAMENI
Menținerea lui Marinuța în funcția de ministru al Apărării va scoate părinții soldaților la proteste

Menținerea lui Marinuța în funcția de ministru al Apărării va scoate părinții soldaților la proteste

Părinții militarilor înrolați în Armata Națională cer pretinsului Președinte, Nicolae Timofti
29.10.2013  Marinuța nu are de gând să demisioneze din funcția de ministru al Apărării
22.10.2013  Episcopul de Bălți și Fălești insistă pe excomunicarea conducerii țării (VIDEO)
21.10.2013  Biserica îndeamnă poliția să lupte cu corupții și contrabandiștii, nu cu creștinii ortodocși (VIDEO)
CRIMINAL
Twitter
Versiunea veche Versiunea mobilă Generală Despre noi Adauga la favorite