Societate & Cultură

Partidul Premierului Filat apără pe toate căile importul pe piața moldovenească a medicamentelor necalitative

7 decembrie 2011 17:37
Vizualizări: 1406
0

Curtea Supremă de Justiție a  dispus, miercuri, 7 decembrie, Curții de Apel Chișinău să reexamineze cererea procuraturii anticorupție privind anulare ordinului ministerului Sănătății, care dispune înregistrarea medicamentelor din țări ca Siria, India, China și altele pe piața moldovenească fără verificarea preventivă a calității acestor produse.

Anterior, Curtea de Apel Chişinău  a scos de pe rol cererea Procuraturii Generale în acest sens, deși procurorii au argumentat că o atare abordare este contrar normelor legale și există riscul intrării pe piața autohtonă a medicamentelor necalitative.

Procuratura Anticorupţie a constatat că înregistrarea unui şir de preparate medicamentoase, care vin din India, Siria, Vietnam și Siria, se face în lipsa rezultatelor controlului de laborator, fiind create premize de pătrundere pe piaţă a medicamentelor necalitative.

Procedura a fost legalizată printr-un ordin al  fostului ministrul al Sănătății, Vladimir Hotineanu, actual președinte al comisiei parlamentare de profil, din 10 august 2010, care prevede că produsele farmaceutice, care sunt importate din țările menționate se înregistrează pe piața autohtonă fără a trece controlul obligatoriu al calității. Potrivit ordinului semnat de Hotineanu, verificarea acestora se face selectiv, după importarea lor pe piața medicamentelor din Moldova.

Ministerul Sănătății, condus de Andrei Usatîi, activează până în prezent în baza acestui ordin, deși atât procuratura, cât și comunitatea de experți și-au exprimat îngrijorarea față de corectitudinea prevederilor acestuia, cât și pe marginea legalității lui în general.

Recent, deputatul liberal, Gheorghe Brega, membru al Alianței pentru Integrare Europeană a recunoscut că în prezent 70 la sută din medicamentele, care sunt vândute în Moldova nu corespund standardele europene, făcând trimitere la un raport al Serviciului de Informații și Securitate.

Fostul ministru al Sănătății, Vladimir Hotineanu, cât și actualul ministru, Andrei Usatâi, au fost numiți în funcție de Partidul Liberal Democrat din Moldova, care este condus de Prim-ministrul, Vladimir Filat. De asemenea, Curtea de Apel Chișinău este condusă de Ion Pleșca, fost deputat al fracțiunii ”Alianța Moldova Noastră”, care mai târziu a fuzionat cu Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Societate & Cultură
Ştiri / Arhivă
<aprilie 2014>
LMaMiJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Яндекс цитирования Rambler's Top100