Societate & Cultură

Ministerul Sănătății nu supune controlului medicamentele importate, pentru a nu crea ”disconfort” consumatorilor

8 decembrie 2011 12:13
Vizualizări: 1593
0

Ministerul Sănătăţii se arată indignat de acuzațiile aduse de procuratura Anticorupție privind încălcarea legislației la înregistrarea medicamentelor pe piața moldovenească, deși recunoaște în același timp că în Moldova se vând produse farmaceutice fără verificarea calității acestora.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Sănătății, ”conform legislaţiei în vigoare, medicamentele fabricate în conformitate cu Regulile de Bună Practică de Fabricaţie (Good Manufacturing Practice-GMP) şi înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (European Medicines Agency-EMA) sau în una din ţările Uniunii Europene, Norvegia şi Elveţia sau de autoritatea SUA pentru Reglementarea medicamentelor şi Alimentelor (Food and Drug Administration-FDA,USA), Canada, Japonia şi Australia se autorizează fără controlul LCCM în baza unei cereri înaintate, însoţită de documentaţia prevăzută în Ordinul nr. 344 din 18.11.2004, inclusiv Certificatul de calitate de la producător”.

Ministerul susține că se face ”expertizarea documentației” după care medicamentele ajung pe piața națională. În același context, instituția consideră ”drept nejustificată verificarea adiţională a medicamentelor provenite din ţările enumerate mai sus”, deoarece ”verificarea lor suplimentară în Republica Moldova reprezintă o dublare şi creează doar disconfort consumatorilor”.

Procuratura Anticorupție a atacat la Curtea de Apel ordinile ministerului Sănătății privind înregistrarea medicamentelor în Moldova fără verificarea calității lor până la plasarea lor pe piața de desfacere. Procurorii invocă încălcarea flagrantă a Legii cu privire la medicamente, Regulamentul privind procedura de autorizare de punere pe piaţă a produselor medicamentoase şi altor produse de uz uman aprobat prin ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 344 din 18.11.2004 şi a Legii ocrotirii sănătăţii.

Recent, deputatul liberal, Gheorghe Brega, membru al Alianței pentru Integrare Europeană a recunoscut că în prezent 70 la sută din medicamentele, care sunt vândute în Moldova nu corespund standardele europene, făcând trimitere la un raport al Serviciului de Informații și Securitate.

Fostul ministru al Sănătății, Vladimir Hotineanu, cât și actualul ministru, Andrei Usatâi, au fost numiți în funcție de Partidul Liberal Democrat din Moldova, care este condus de Prim-ministrul, Vladimir Filat. De asemenea, Curtea de Apel Chișinău este condusă de Ion Pleșca, fost deputat al fracțiunii ”Alianța Moldova Noastră”, care mai târziu a fuzionat cu Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Ştiri / Arhivă
<aprilie 2014>
LMaMiJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Яндекс цитирования Rambler's Top100