Externe

Susținerea politicii de austeritate a dus la prăbușirea democrației și popularitatea nazismului

22 iunie 2012 12:01
Vizualizări: 391
0

Concentrarea pe austeritate în anii ’30, aplicată de Germania, a condus la șomaj și prăbușirea democrației, iar în final la nazism, susține guvernatorul Băncii Austriei, Ewald Nowotny, citat de presa internațională, avertizând asupra pericolelor cu care se confruntă Europa în prezent.

"Concentrarea exclusiv pe austeritate în anii '30 a condus la şomaj în masă, o prăbuşire a sistemelor democratice, iar în final la catastrofa nazismului", a spus Nowotny, astfel scoțând în evidență pericolul în care se află actualmente Europa, unde procesele de austeritate sunt tot mai severe.

Făcând o paralelă cu anii ’30, guvernatorul Băncii Austriei indică o izolare tot mai puternică a Germaniei în impunerea unor condiţii dure statelor europene nevoite să ceară ajutor financiar extern, precum Grecia. În context, Wall Street Journal notează că în condițiile şomajul în creştere în Spania şi alte state din zona euro, într-o recesiune mai severă decât se anticipa, ar putea deveni presantă problema evitării unei creşteri a extremismului, alimentat de problemele sociale şi economice.

În conformitate cu acțiunile și recomandările structurilor internaționale, Guvernul Moldovei, care a aprobat, joi, 21 iunie, rectificarea bugetului de stat, care prevede reduceri drastice a cheltuielilor bugetare, mai ales cele ce țin de sănătate, educație și asistența socială. Astfel, Guvernul planifică reducerea cu 63 mil. lei a cheltuielilor din sănătate, dintre care 57 milioane lei sunt reduse de la Compania națională de asigurare în medicină. De asemenea, cu 30,2 mil. lei a cheltuielilor de asigurare și asistență socială, cu 27,2 mil. lei – în învățământ și cu 5 milioane lei – cultură. Totodată, cheltuielile pentru apărare națională sunt reduse cu 6,3 milioane lei. Conducerea Guvernului moldovenesc motivează că reducerea cheltuielilor este necesară, deoarece criza din zona euro a influențat creșterea economică a țării mai mult decât s-a prognozat la începutul anului.

Imediat după Primul Război Mondial, economiştii au avertizat că şomajul ridicat şi suferinţa economică asigură situaţia perfectă pentru dezvoltarea extremismului. În 1919, economistul britanic John Maynard Keynes a avertizat că nu trebuie impuse Germaniei reparaţii de război prea ridicate. Pentru Germania au urmat, conform prognozei lui Keynes, plata de reparaţii, hiperinflaţie, depresiune economică şi un austriac numit Adolf Hitler, care a promis populaţiei "Arbeit und Brot" (muncă şi pâine).

 

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(5,00)
Factologie
(5,00)
Surse
(5,00)
Rating
(5,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Ştiri / Arhivă
<aprilie 2014>
LMaMiJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Яндекс цитирования Rambler's Top100