Externe

Curtea Constituțională a României constată grave încălcări admise de Președintele Băsescu

6 iulie 2012 15:00
Vizualizări: 281
0

Curtea Constituțională a României a constat, vineri, 6 iulie, că Președintele Traian Băsescu nu și-a exercitat cu maximă eficiență și exigență funcția de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, avizul Curţii urmând să fie transmis Parlamentului.

De asemenea, Președintele Băsescu ar fi încercat să diminueze rolul și funcțiile Primului ministru. Totodată, Curtea Constituțională a României a constatat că conflictele create de Traian Băsescu au la bază motive politice.

Curtea Constituțională a avut timp până la ora 12.00 să emită un aviz consultativ privind suspendarea din funcție a Președintelui României. În a doua jumătate a zilei, acest aviz va fi discutat în Parlament.

Textul cererii de suspendare a șefului statului roman a fost citită în Parlament pe data de 4 iulie, în prezența lui Traian Băsescu.  Şeful statului a fost acuzat de USL, printre altele, că a subminat autoritatea instituţiilor statului, în frunte cu Guvernul, şi că a adâncit criza economică.

Potrivit legii în vigoare, modificată de PDL în urmă cu două luni, Preşedintele poate fi demis cu voturile a jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot, în baza unui referendum. Pentru demiterea lui Băsescu din funcție ar fi nevoie de circa 9 milioane de voturi.

Pe data de 5 iulie, într-o şedinţă extraordinară, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat legea referendumului, astfel încât Preşedintele să fie demis cu jumătate plus unu din numărul românilor care ies la vot. O altă modificare prevede ca şi cetăţenii din afara graniţelor, care nu puteau participa până acum la referendum, să poată să voteze.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Ştiri / Arhivă
<aprilie 2014>
LMaMiJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Яндекс цитирования Rambler's Top100