Megapolis

Primăria capitalei ”a omis” oferte de două ori mai ieftine pentru achiziționarea troleibuzelor noi

23 iulie 2012 12:20
Vizualizări: 533
0

Primăria municipiului Chișinău, condusă de primarul Dorin Chirtoacă, a omis oferte de două ori mai ieftine la procurarea troleibuzelor pentru capitală, care au fost propuse de producătorii chinezi. Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA de consilierul în CMC, Victor Gurău, care presupune că această ”omitere” a avut loc intenționat.

Potrivit lui Gurău, producătorii chinezi sunt gata să pună la dispoziția autorităților din Chișinău atât complete pentru asamblare, cât și mașini gata, în condiții de leasing, care este ”o metodă mult mai econome, dacă eficientizarea este pusă pe prim plan din partea autorităților din Moldova”.

”Chinezii propun mai multe categorii de troleibuze. Dacă vorbim despre categoria standard, în condiții de leasing, completele livrate în portul Odesa ajunge la un preț, care variază în jur de 70 mii USD pentru o unitate. Dacă vorbim despre troleibuze asamblate, atunci acestea ajung la preț de 84 mii USD. Dacă este vorba despre troleibuze cu super-dotări, atunci prețul ajunge la 125 mii USD”, a declarat Victor Gurău.

În context, sursa citată a menționat că mașinile chineze vin în portul Odesa cu prețul menționat, având toate taxele achitate până la această destinație. ”Ceea ce ține de taxele plătite pe teritoriul Moldova, ca și în cazul Belarus, printr-o hotărâre de Guvern toate mașinile și completele sunt scutite de taxe”, a mai adăugat Gurău.

Consilierul este de părerea că autoritățile locale din Chișinău nu au studiat oferta venită de la chinezi, pentru că ”nu s-a dorit și au fost interese” ca tranzacția belarusă să fie prioritară. Gurău a amintit că în contractul de achiziționare a celor 102 troleibuze belaruse a fost unul tripartit, fiind implicată și o firmă intermediară. ”Să nu uităm că a fost un grant de 3 mil euro, în cadrul acestui credit oferit de BERD și BEI pentru troleibuze. Nu cumva aceasta a fost motivația de bază de a introduce un intermediar, ca să se producă o fraudă de 3 mil. euro?”, s-a întrebat Victor Gurău.

Săptămâna trecută, primăria municipiului Chișinău a asamblat la Chișinău primul troleibuz de marcă „Belkommunmash" din Minsk. Autoritățile capitalei susțin că troleibuzul asamblat la Chișinău ar fi mai ieftin cu 10 mii euro, decât cel achiziționat la uzină. Experții atenționează că troleibuzele moldo-belaruse sunt mai scumpe cu circa 9 mii euro decât cele de la Minsk, deoarece primăria prezintă prețul de achiziție cu reducere, care a fost acordată de uzina belarusă pentru numărul mare de unități procurate într-un lot.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Ştiri / Arhivă
<aprilie 2014>
LMaMiJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Яндекс цитирования Rambler's Top100